Wednesday, 21 August 2013

#SatuSekolahUntukSemua? Yes, it only need political will from the PM

Satu Sekolah Untuk Semua..One School For All where the young can learn to grow up and mix with each other under one curriculum, one main language Bahasa Malaysia, Second Language English plus compulsory vernacular language class..for unity of the next generation..but is there political will from the Gomen or even the opposition to make this one final push to a integrated and united Malaysia?

Satu Sekolah Untuk Semua: Iltizam politik PM...

Zaini Hassan

APA sudah jadi? Agama Islam menjadi bahan senda. Bahan lawak, bahan gurauan yang menyakitkan hati.

Lebih malang ia berlaku di bulan Ramadan al-Mubarak ini, bulan paling suci bagi umat Islam.

Saya mahu bertanya dengan YAB Perdana Menteri mengapa jadi begitu? Saya juga mahu bertanya dengan Menteri Dalam Negeri (KDN) mengapa mereka itu terlalu berani mempersendakan Islam - agama yang juga dianuti oleh Perdana Menteri dan Menteri KDN sendiri?

Saya juga mahu bertanya dengan Menteri-menteri Pelajaran, tidak terpelajarkah mereka itu?

Adakah mereka ini terlalu jahil dengan Islam? Tidak tahukah mereka bahawa Islam itu bukan hak mutlak orang Melayu. Islam itu adalah agama sejagat yang dianuti oleh ribuan juta umat seluruh pelosok alam ini.

Jika mereka membenci orang Melayu sekali pun -- sebagaimana yang ditunjukkan dalam PRU-13 lalu -- janganlah sentuh agama Islam. Itu agama suci majoriti rakyat Malaysia.

Saya mahu tanya dengan YAB PM lagi, mengapa orang bukan Melayu, malah Melayu sendiri di Malaysia ini terlalu jahil dalam serba-serbi mengenai perhubungan antara kaum, selain kaum mereka sendiri?

Sudahlah Perlembagaan negara ini pun mereka jahil, bahasa ibunda negara ini pun mereka tergagap-gagap nak bercakap, ini pula mengenai agama Islam.

Nampaknya saya mahu merujuk semula kepada sistem pelajaran kita. Sedarkah kita bahawa budak-budak yang bertindak menghina agama Islam itu adalah generasi baru yang dilahirkan sekitar 80-an.

Generasi 70-an dan 60-an atau lebih awal mungkin lebih waras dan rasional. Pada masa itu kita dalam satu sekolah. Satu acuan.

Adakah sistem pelajaran kita kini telah menyebabkan generasi ini menjadi begitu?

Benarkah sistem pendidikan kita yang melahirkan generasi seperti Ng Mun Tatt, 24, Alvin Tan, 27, dan Vivian Lee, 24.

Sebagaimana Melissa Gooi yang saya tidak salahkan 100 peratus kerana menghina Yang di-Pertuan Agong, saya juga tidak salahkah ketiga-tiga budak itu. Mereka ini sebenarnya terlalu jahil. Mereka kurang didikan. Mereka ini dilahirkan dalam sistem pendidikan negara yang silap!

Namun begitu, saya juga tidak akan menyokong sama sekali keterlanjuran yang telah mereka lakukan dengan menghina umat Islam dan agama itu di negara ini. Ia sama sekali tidak boleh dimaafkan.

Bolehkah saya andaikan bahawa bahawa rata-rata budak-budak Cina itu berpendidikan di sekolah mereka sendiri, yang menyisihkan diri mereka daripada kaum-kaum lain?

Semasa era 70-an dan 60-an gejala dan kemelut ini tidak seserius generasi 80-an ini. Kini jurang itu dilihat semakin menebal.

Malah generasi itu dan dibantu pula oleh persatuan-persatuan pendidik yang jumud dan totok pemikiran serta media mereka; terus-menerus mendesak supaya pendidikan Cina dijadikan sebagai agenda nasional. Mereka mahu sekolah aliran Cina diteruskan dan dikembangkan.

Apa sudah berlaku ini? Sepatutnya, sekolah kerajaan harus dinasionalkan sepenuhnya berdasarkan sistem pendidikan kebangsaan. Hanya perlu ada satu sistem sekolah sahaja. Semua kanak-kanak -- Melayu, Cina, India, Orang Asli, Pribumi serta semua rakyat negara ini wajib diletakkan di dalam satu acuan.

Acuan itulah yang akan dibentuk untuk satu generasi akan datang.

Cuba YAB PM bayangkan apa akan terjadi kepada negara ini jika fenomena sistem pendidikan mengikut kaum itu terus menyelubungi Malaysia? Satu generasi lagi, atau sedekad dari sekarang keadaan Malaysia ini akan lebih gawat lagi.

Hanya kepemimpinan YAB PM sahaja yang boleh memperbetulkan keadaan ini. YAB PM memerlukan iltizam politik yang kuat untuk mengubahnya.

Saya yakin jika satu referendum atau pungutan suara dilakukan untuk Sistem Satu Sekolah Untuk Semua ini, saya pasti majoriti rakyat Malaysia yang waras akan sokong.

Ambillah langkah yang dilakukan oleh Singapura yang menasionalkan semua sistem persekolahannya.

Perkasakan (sepenuhnya) sistem persekolahan kita. Jika perlu tiru dari Singapura, silakan. Lagi pun sistem persekolahan di republik itu adalah antara yang terbaik di dunia. Ia adalah model terbaik dalam suasana kemajmukan penduduk, sama seperti di negara ini.

Jika orang Cina di Malaysia terlalu jahil dengan Islam, bawa masuk pendakwah-pendakwah Islam dari Tanah Besar China untuk mentarbiah mereka.

Kikis stigma dalam benak mereka bahawa Islam itu adalah Melayu. Memeluk Islam bererti masuk Melayu. Jika mereka masih memandang rendah dengan kita orang Melayu ini biarkan, tapi usaha tarbiah atau pendidikan Islam ke atas mereka perlu diteruskan.

Saya pernah berbincang hal ini dengan seorang sahabat Cina Islam asal dari Tanah Besar China. Beliau amat bersetuju dengan pendapat itu. Beliau yang telah menetap di negara ini bersama keluarganya, dan kini telah mendapat taraf Penduduk Tetap, turut mencadangkan masjid-masjid Cina didirikan sebagai cara menarik mereka mendekati dengan ajaran itu.

Jika pelbagai jenis gereja mengikut kaum dan masjid jamek India ada di negara ini, mengapa tidak masjid Cina? Biarkan Cina-Cina Islam ini yang mengurus-tadbir masjid itu. Ambil contoh Masjid Niujie di Beijing atau Masjid Kowloon di Hong Kong yang turut menempatkan restoran makan Cina yang enak.

Bawa masuk lebih ramai alim ulama dari China ke negara ini -- bukannya GRO China Doll dan tukang urut yang sudah melata di negara ini!

Akhir sekali, wahai YAB PM yang bijak bistari, hanya keiltizaman politik YAB yang kuat sahaja dapat memperbaiki keadaan yang semakin getir ini.

Jika tidak, 10 tahun dari sekarang, Malaysia akan terus berada dalam kancah kucar-kacir akibat kecelaruan identiti bangsa dan budaya.

Pada masa itu, nasi sudah menjadi bubur. YAB PM jangan menyesal nanti ya.


Don't hold your breath to wait for PM Najib Razak to have the courage and the political will to introduce Satu Sekolah Untuk Semua, for this man its all about political expediency, votes for him is numero uno. 

Remember our first PM Tunku Abdul Rahman, well in May 1969, a young Dr. Mahathir wrote a scathing letter to the PM which I remembered correctly got him thrown out of UMNO (he came back nevertheless on the behest of the father of Najib, the great Tun Razak). Bacalah dan fikir-fikirkan:

Surat Terbuka Dr Mahathir kepada PM Tunku Abdul Rahman Putra
bertarikh 17 Jun 1969


Batu 6, Titi Gajah,
Alor Star,
17hb. Jun 1969

Y.T.M. Tunku,

Patek berasa dukachita kerana tujuan patek membuat kenyataan kepada akhbar telah di-salah faham oleh Y.T.M. Tunku. Sa-benar-nya tujuan patek sama-lah juga dengan tujuan Tunku, ia-itu untok menyelamatkan negara ini daripada bahaya yang menganchamkan-nya.

Pendapat-pendapat Tunku berasaskan kepada cherita-cherita yang di-bawa kepada telinga Tunku oleh orang-orang yang mengelilingi Tunku yang chuma suka mencherita kepada Tunku perkara2 yang mereka fikir Tunku suka atau patut dengar sahaja. Benarkan-lah patek bercherita berkenaan dengan keadaan, fikiran dan pendapat2 rakyat yang sa-benar-nya supaya Tunku dapat faham tujuan patek membuat kenyataan yang di-tegor itu.

Tunku biasa cherita kepada patek sendiri ia-itu Tunku mengelakkan rusohan dengan menahan hukum bunoh yang di-jatohkan kepada 11 orang subversif China. Sabenar-nya tindakan Tunku ini-lah yang mengakibatkan rusohan dan kematian yang berpuloh kali banyak yang terjadi semenjak 13 Mei.

Tunku selalu "bertolak-ansor," ia-itu memberi kepada orang2 China apa yang mereka tuntut. Punchak tolak-ansur ini ia-lah pembatalan hukum bunoh tadi. Pembatalan ini menimbulkan kemarahan yang besar oleh orang2 Melayu.

Orang2 China pula menganggap Tunku dan Kerajaan Perikatan sebagai pengechut dan lemah dan boleh di-tolak ke-sana ke-mari. Sebab itu orang2 China tidak takut lagi menolak Perikatan dan orang2 Melayu pula tidak ingin kepada Perikatan. Sebab itu orang2 China dan India membuat kurang ajar pada 12 Mei kepada orang Melayu. Kalau Tunku biasa di-ludah di-muka, di-maki dan di-tunjok kemaluan, boleh-lah Tunku faham perasaan orang Melayu.

Orang2 Melayu yang Tunku fikir tidak memberontak telah-pun menjadi gila dan mengamok sehingga mengorbankan nyawa mereka dan membunoh orang yang mereka benchi kerana Tunku terlangsong bagi muka. Tanggong-jawab tentang mati-nya orang2 ini, Islam dan kafir, terpaksa di-letak di-atas bahu pemimpin yang salah pendapat.

Patek mohon ma’af tetapi patek ingin sampaikan perasaan orang-orang Melayu kepada Y.T.M. Tunku. Sabenar-nya, orang2 Melayu sekarang, baik PAS baik Umno, betul2 benchi pada Tunku, terutama orang2 yang di-hina-kan oleh orang China dan yang kehilangan rumah-tangga, anak-pinak, saudara-mara kerana tolak ansur Tunku.

Mereka kata Tunku chuma ingin di-kenal-kan sebagai "The Happy Prime Minister" walau-pun ra’ayat menderita. Mereka tahu bahawa dalam keadaan dharurat-pun Tunku ashek bermain poker dengan kawan2 China Tunku. Budak2 polis mencherita yang Tunku mengguna-kan kenderaan dan eskot Polis untuk menchari kaki poker.

Sa-balek-nya pula orang2 China tidak ada sedikit-pun hormat kepada Tunku. Mereka berkata Tunku "naïve" dan tidak ada kaliber. Ada lagi yang mereka kata yang tak dapat patek sebut-kan. Kata2 itu datang dari semua golongan orang China, dari intelek sa-hinggga China becha.

Pada masa lewat2 ini lagi satu kesan burok telah timbul. Orang2 Melayu dalam Civil Servis, dari Perm. Sec. ka-bawah, pegawai2 tentera dan polis Melayu tidak ada lagi kepercayaan dan respect kepada Tunku. Patek tahu kebanyakan mereka sokong PAS dalam undi pos. Pegawai Melayu dari Polis, tentera dan askar biasa maseh patoh kepada kerajaan oleh kerana arahan sekarang sesuai dengan kehendak mereka sendiri. Kalau Tunku membuat apa2 yang tidak di-ingini oleh mereka, patek perchaya mereka tidak akan menurut kata Tunku.

Patek tahu Tunku takut kominis mengambil kesempatan kalau timbul kekachauan dalam negeri. Patek lebih takut kalau kerajaan mula "lose control over the armed forces". Sa-kali ini terjadi, keadaan tidak akan puleh semula. Sampai bila-pun kerajaan civil mesti tundok kepada tentera. Tunku biasa jadi "Happy Prime Minister" tetapi orang yang akan turut ganti tak akan merasai "happiness" apa2.

Patek harap Y.T.M. Tunku jangan-lah menipu diri dengan berkata "satu hari mereka akan bershukor dengan perbuatan saya". Ta’akan yang sa-orang itu selalu betul dan yang banyak selalu salah. Patek ingin sampaikan kepada Tunku fikiran ra’ayat yang sa-benar, ia-itu masa telah lampau untuk Tunku bersara dari menjadi perdana menteri dan Ketua Umno.

Patek faham betul2 kuasa yang ada pada Tunku dan patek masih ingat nasib Aziz Ishak. Tapi patek tak akan jadi sa-orang yang bertanggong-jawab kalau patek tidak terangkan apa yang patek sebut-kan. Kalau di-penjara sa-kali-pun patek terpaksa kata apa yang patek telah kata-kan.

Patek di-beritahu ia-itu Tunku berkata patek Pakistani. Patek tidak perchaya kata2 orang kerana patek tahu Y.T.M. Tunku tidak akan berkata begitu. Patek-lah yang selalu mempertahan-kan Tunku apabila orang2 PAS kata yang Tunku anak Siam yang ta’ berhak memimpin orang Melayu. Jadi Tunku juga akan mempertahan-kan patek walau-pun maseh ada dua sudu darah Pakistani dalam tubuh badan patek.

Patek sa-kali lagi mengulangkan ia-itu kenyataan yang patek buat itu ia-lah menchegah kejadian yang akan menambah perasaan benchi orang2 Melayu terhadap kerajaan dan menggalak-kan orang2 China menjatohkan lagi maruah orang2 Melayu. Rusohan yang lebeh besar akan berlaku jika ini di-biarkan. Tentera sendiri tidak akan dapat di-kawal. Dan lagi kalau T.H. Tan dan dewan orang China boleh membuat kenyataan, kenapa ketua2 Umno tidak boleh?

Patek menulis surat ini dengan hati yang ikhlas dan harapan bahawa Y.T.M. Tunku akan bacha surat ini dengan sa-penoh-nya sendiri. Patek berdo’a ke-hadhrat Allah subhanahuwataala supaya di-buka hati Tunku untok menerima kenyataan yang sa-benar ini walau-pun pahit dan pedas.

Patek Yang Ikhlas,

(Dr. Mahather bin Muhammad)

No comments: